Vanaf begin augustus geen extra kosten meer voor elektronisch betalen

De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurt vandaag het wetsontwerp goed van vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters rond de afschaffing van extra kosten voor elektronisch betalen.

Kris Peeters: “Consumenten zullen vanaf begin augustus geen extra kosten meer moeten betalen bij het gebruik van de meest courante bankkaarten, zelfs niet voor kleine bedragen of bij aankopen via het internet. We willen op die manier elektronisch betalen verder aanmoedigen. Het zorgt voor meer veiligheid voor zowel de handelaar als de consument, omdat er minder cash geld circuleert. Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken.”

Momenteel kunnen winkeliers nog een kost aanrekenen als een klant met een bankkaart betaalt. De wet bepaalt weliswaar dat de vergoeding die wordt aangerekend de kosten voor de onderneming als gevolg van het gebruik van het betaalmiddel, niet mag overschrijden.

Een andere nieuwigheid is dat het bedrag dat bij diefstal, verlies of fraude ten laste valt van de gebruiker wordt verlaagd van 150 tot 50 euro. De consument wordt dus beter beschermd.

Ten slotte worden strenge beveiligingsvoorschriften opgelegd voor elektronische betalingen en de bescherming van de financiële gegevens van consumenten. Het risico op fraude wordt zo beperkt. Deze voorschriften gaan pas in vanaf begin 2020, om banken voldoende tijd te geven om zich aan te passen.

Handelaars

In bepaalde sectoren liggen de marges op de verkoop van bepaalde producten of diensten zeer laag, denk bijvoorbeeld aan de dagbladhandel. De omzetting van PSD II verhindert niet dat een handelaar een betaling weigert met een betaalkaart of slechts betaling met een betaalkaart aanvaardt vanaf een bepaald minimumbedrag.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
28 juni, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

De Kamer keurt vandaag het wetsontwerp goed rond de afschaffing van extra kosten voor elektronisch betalen.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/BANCONTACT_NS.jpg">