Thuiswerkdag: 650.000 Belgen doen aan telewerk

Vandaag is thuiswerkdag. Verschillende bedrijven en organisaties promoten met die dag telewerk. Vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters stelt vast dat telewerk in de lift zit.

Kris Peeters: “650.000 Belgen doen aan telewerk. Telewerken is een van de manieren om werken werkbaarder te maken, al is het natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Bovendien is het een manier om de files te verkleinen als genoeg. Belangrijk is dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de werkgever en de werknemer, onder andere over bereikbaarheid in de twee richtingen, en het ter beschikking hebben van digitale werkmiddelen. Steeds meer bedrijven hebben een concreet beleid over wanneer en op welke voorwaarden werknemers kunnen telewerken.”

In 2017 werkten 652.805 werknemers (17,1 procent) soms of regelmatig van thuis of vanaf een andere locatie dan hun normale werkplek. Dat blijkt uit een onderzoek van Statbel op basis van een streekproef.

Telewerk is het populairst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar 20,9 procent van de werknemers zich aan telewerk waagt. In Vlaanderen gaat het om 18 procent, in Wallonië om 14,1 procent.

Kris Peeters: “Het besef groeit dat telewerken zowel voor de werknemer als de werkgever voordelig kan zijn. De werknemer spaart een woon-werkverplaatsing uit en kan zijn werk beter combineren met zijn privéleven. Dat kan goed zijn voor de motivatie van de werknemer. Telewerken is een van de manieren om werken werkbaarder te maken.”

Telewerken en deconnectie

Telewerken kan dan wel de stress van het woon-werkverkeer verminderen, het risico bestaat dat het werk op die manier meer en meer het privéleven binnendringt. Net daarom is het belangrijk om samen met telewerk ook afspraken te maken over deconnectie.

Kris Peeters: “Via een KB heb deconnectie op de agenda geplaatst binnen ondernemingen. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken vindt meer en meer

ingang. Met onze smartphones en computers zijn we voortdurend verbonden. Het gevaar bestaat dat het werk voortdurend in ons privéleven binnensluipt. Goede afspraken over bereikbaarheid en onbereikbaarheid van werknemers, kunnen veel stress voorkomen.”

Occasioneel telewerken

Naast structureel telewerk, voerde de wet werkbaar en wendbaar werk uit februari 2017 een kader in voor occasioneel telewerk. Kris Peeters: “Als je autopech hebt, naar de dokter moet, of als de loodgieter komt voor een herstelling, kan je met je werkgever afspreken dat je occasioneel thuiswerkt. Verlof kan je dan gebruiken voor échte vakantie.”

Het occasioneel telewerken moet telkens bij de werkgever worden aangevraagd. Dat moet binnen een redelijke termijn, die kort kan zijn bij overmacht. Als de werknemer bijvoorbeeld autopech heeft kan hij het occasioneel telewerk de ochtend zelf aanvragen.

Ook het thuiswerkalarm dat minister Peeters eerder dit jaar lanceerde, is gebaseerd op occasioneel telewerk. Daarbij maken werkgevers en werknemers afspraken over telewerk wanneer het KMI code oranje of rood uitvaardigt.

Telewerk-beroepen

Niet elk beroep leent zich even goed tot telewerk. Bij sommige beroepen is plaatsonafhankelijk werken zeer eenvoudig, terwijl het voor bijvoorbeeld arbeiders quasi onmogelijk is. Uit de cijfers van Statbel blijkt dat vooral managers en intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen aan telewerk doen.

Telewerk per beroep ZIE TABEL HIERNAAST

In de publieke sector zijn er aanzienlijk meer telewerkers (31,6%) dan in de private sector (12,6%). Een groot deel van dat verschil is te verklaren door leerkrachten, waarvan velen bijvoorbeeld lesvoorbereidingen maken buiten school. Zelfs als leerkrachten niet worden meegeteld, blijven er met 17,6% meer telewerkers in de publieke sector.

Voor persbericht in PDF en tabel TELEWERKEN klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
20 september, 2018
Bron
Kabinet Peeters
PERSBERICHT - COMMUNIQUE DE PRESSE

Persbericht KLIK HIER
PDF Persbericht KLIK HIER

TELEWERK PER BEROEP KLIK HIER

PDF VERSION FRANÇAISE

Vandaag is thuiswerkdag. Verschillende bedrijven en organisaties promoten met die dag telewerk.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/THUISWERKEN.jpg">