RESTART A HEART DAY: KRIS PEETERS NEEMT DEEL AAN REANIMATIEOEFENING BIJ BASF ANTWERPEN

Naar aanleiding van de Europese Restart a heart day nam Vice-premier en Minister van Werk Kris Peeters vandaag samen met CEO Wouter De Geest deel aan een reanimatieoefening bij BASF Antwerpen.

Kris Peeters: “Als een slachtoffer van een hartstilstand snel gereanimeerd wordt en een stroomstoot toegediend krijgt met een defibrillator, stijgen de overlevingskansen sterk. Door een BTW-verlaging wil de regering bedrijven, organisaties en overheden aanmoedigen om dergelijke toestellen te voorzien. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat mensen worden opgeleid rond het gebruik ervan. Om dat in de verf te zetten heb ik deze ochtend een les gevolgd bij BASF Antwerpen, samen met CEO Wouter De Geest. We hebben een reanimatie geoefend op een testpop. Ik roep bedrijven op om defibrillatoren ter beschikking te stellen en opleidingen te voorzien voor het personeel. Als iemand een hartstilstand heeft, maakt dat een groot verschil.”

Meer dan 10.000 mensen krijgt jaarlijks een hartstilstand, slechts 5 à 10% overleeft dat. Concreet betekent dat elk uur van elke dag één dode. Als een

slachtoffer snel gereanimeerd wordt en een stroomstoot toegediend krijgt met een defibrillator, dan stijgen de overlevingskansen tot 60 à 70%.

BTW-verlaging

De regering besloot vorige week om de BTW op defibrillatoren te verlagen van 21 naar 6 procent, in de hoop dat meer bedrijven, organisaties en overheden de toestellen aanschaffen. De BTW-verlaging komt neer op een besparing van meer dan 200 euro per toestel.

Opleidingen

Niet enkel de aanwezigheid van defibrillatoren is belangrijk, er moeten ook opleidingen worden voorzien voor het gebruik ervan.

Kris Peeters: “Wanneer iemand een hartstilstand heeft, is dat voor de mensen in de omgeving een zeer stresserende situatie. Een opleiding op voorhand zorgt dat mensen goed weten wat ze moeten doen. Het helpt hen om het hoofd koel te houden en verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer.”

Voor persbericht in PDF zie hiernaast

Datum
16 november, 2017
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Bron
BASF

Bekijk video

 

 

 

Naar aanleiding van de Europese Restart a heart day nam Kris Peeters vandaag deel aan een reanimatieoefening bij BASF Antwerpen.

 
" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/reanimatie_NS.jpg">