Recordvangst aan namaakspeelgoed in beslag genomen in 2017

In 2017 maar liefst 350.000 speelgoedartikelen in beslag genomen bij controles tegen namaak. Vice-eersteminister en minister van economie en consumenten Kris Peeters stelde vandaag de resultaten van de controles voor.

Kris Peeters: “In 2017 werd vooral veel namaakspeelgoed in beslag genomen. Het gaat bijvoorbeeld om knuffels of autootjes die zeer realistisch zijn nagemaakt, maar gemaakt met minderwaardige onderdelen en materialen. Het is speelgoed dat makkelijk uit elkaar valt en waarbij er geen zekerheid is dat het geen schadelijke stoffen bevat. Kinderen kunnen kleine onderdelen inslikken of in contact komen met stoffen die niet veilig zijn. Het is dus uiterst belangrijk dat we de strijd tegen namaak blijven voeren. Niet alleen brengt het de veiligheid en gezondheid van consumenten in gevaar, namaakproducten brengen onze economie grote schade toe. Het is illegale concurrentie voor de winkels en handelaars die op een eerlijke manier hun brood verdienen door kwaliteitsproducten te verkopen.”

Goed 10 jaar geleden werd binnen de FOD Economie een specifieke cel opgericht die namaak moest opsporen. Sindsdien is er voor bijna 100 miljoen euro aan namaakspullen van de markt gehaald.

Ook in 2017 werd de strijd tegen namaak intensief gevoerd. 432.531 namaakgoederen werden in beslag genomen. 80% daarvan, of bijna 350.000 goederen, was speelgoed. Het ging onder meer om knuffels, autootjes, speelkaarten en nachtlampjes. Veel van die goederen werden in beslag genomen in het kader van één grote zaak.

In totaal werden in 2017 1.100 handelszaken gecontroleerd. Daarnaast gaat sinds enkele jaren veel aandacht naar de online verkoop van namaak. Zowel verkoopssites als sociale media worden gemonitord.

Het resultaat van al die onderzoeken is indrukwekkend. In 2017 werden:

 •     362 controledossiers geopend;

 •     60 waarschuwings-PV’s uitgeschreven;

 •     5 minnelijke schikkingen voorgesteld;

 •    172 Pro-Justitia’s uitgeschreven;

 •     3.099 internetdomeinnamen afgesloten;

 •    1.451 meldingen van burgers.

Tabel waarde inbeslaggenomen goederen per jaar zie hiernaast

Criminele bendes

Bij één zaak werden in een klap honderdduizenden namaakgoederen in beslag genomen. Nadat de inspectiediensten bij een controle van kraampjes op de zeedijk, namaakgoederen hadden gevonden, volgden ze het spoor naar bij de groothandelaar in Brussel. Daar werd een grote opslagplaats ontdekt met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica. Tijdens de controle werd zelfs een werkplaats ontdekt waar stickers met merknamen werden aangebracht op vervalste bluetoothspeakers. Door het aanbrengen van deze stickers steeg de waarde van het product van enkele euro’s naar een paar honderd euro.

Kris Peeters: “Uit die zaak bleek dat de criminele netwerken steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopskanalen proberen binnen te dringen. Door

specialisatie, ervaring en efficiëntie krijgt de Economische Inspectie een steeds beter beeld van de criminele netwerken die instaan voor de productie en verkoop van namaakproducten. Die ervaring zorgt ervoor dat inbeslagnames steeds vaker gebeuren bij de ‘grote’ spelers – de producenten en distributeurs – in plaats van de kleine garnalen.”

Ongebruikelijke namaak

Naast klassieke namaakproducten zoals lederwaren, speelgoed en cosmetica, werden ook een aantal minder voor de hand liggende namaakproducten aangetroffen bij onderzoeken. Zo werd in het Antwerpse een firma ontdekt die illegaal Europaletten herstelde. 12.000 van dergelijke paletten werden in beslag genomen en vernietigd. Paletten lijken misschien een banaal product, maar dat is het niet. In magazijnen in heel ons land werken arbeiders met dat soort paletten die in normale omstandigheden tot 1,5 ton materiaal dragen. Als daar paletten tussen zitten die hersteld zijn met minderwaardig hout of slechtere nagels, dan brengt dat die werknemers in gevaar.

Een ander opvallend product zijn designmeubels. In een depot dicht bij de Franse grens ontdekte de cel Namaak niet minder dan 700 namaakstoelen en –zetels. Parallel werd in de haven van Antwerpen een container ontdekt die gevuld was met meubels die gekopieerd waren van een Frans designmerk. Naar aanleiding van die ontdekking is de cel namaak dieper gaan graven in dit type namaak. Bij diverse controles werden nog enkele duizenden namaakmeubels in beslag genomen.

Namaak herkennen

Niet alleen het verkopen, maar ook het kopen van namaak is verboden. Daarom is het belangrijk dat ook de consument waakzaam is. Er zijn enkele aanbevelingen om namaak op te sporen:

OP HET INTERNET:

 •     1.    Ga na of de identiteit van de verkoper bekend is

          en wat de betaalmethodes zijn

 •     2.     Informeer u over de website. Heeft ze het

          vertrouwen van een groot merk?

 •     3.    Geef de voorkeur aan bekende kanalen en officiële

          websites

 

IN DE WINKEL:

 •     1.     Controleer de kwaliteit van het product en van de

          verpakking (aanwezigheid van gebreken,

          schrijffouten)

 •     2.    Ga na of het product overeenkomt met het

          assortiment van de winkel waar u de aankoop

           doet

 •     3.    Hoed u voor aanbiedingen die te mooi zijn

          om waar te zijn

Wie in contact komt met namaakgoederen kan dat melden via het Meldpunt van de federale overheid https://meldpunt.belgie.be

Voor persbericht in PDF en TABEL waarde inbeslaggenomen goederen per jaar klik hiernaast

VOOR MEER FOTO’S KLIK MIDDEN FOTO

Datum
14 maart, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Bron
Cel Namaak
TABEL INBESLAGNAMES

Tabel KLIK HIER

Bron
VTM
VTM NIEUWS

VTM NIEUWS KLIK HIER

In 2017 maar liefst 350.000 speelgoedartikelen in beslag genomen bij controles tegen namaak.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/NAMAAKGOEDEREN_0.jpg">