Online tool helpt consument om goedkoopste zichtrekening te vinden

De financiële toezichthouder FSMA heeft in opdracht van vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters een online tool ontwikkeld om prijzen van zichtrekeningen te vergelijken. De tool wordt vandaag gelanceerd.

Kris Peeters: “De kosten voor een zichtrekening verschillen aanzienlijk van bank tot bank. Met deze online tool willen we consumenten helpen om de goedkoopste zichtrekening te vinden, in functie van de diensten die de consument wenst. De tool sluit aan bij het systeem van Bankswitching, waarmee consumenten sinds vorig jaar vlot van bank kunnen veranderen. Net zoals van telefoonoperator of energieleverancier veranderen heel eenvoudig is geworden, wordt dat ook zo in de financiële sector.”

FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais: “Deze vergelijkingstool voor zichtrekeningen maakt het gemakkelijker om een zicht te krijgen op de kosten bij de verschillende banken. Het is dan ook een nuttige aanvulling van het aanbod aan tools die de FSMA reeds gratis ter beschikking stelt via www.wikifin.be en die de consumenten helpen beslissingen te nemen.”

De kosten voor zichtrekeningen kunnen aanzienlijk verschillen in functie van de diensten die aan de rekening verbonden zijn. Banken rekenen onder meer kosten aan voor bankkaarten, het afhalen van geld bij andere banken of het ontvangen van rekeninguittreksels. De gemiddelde prijs van een

zichtrekening schommelt tussen 21,40 euro (gemiddelde voor een elektronisch profiel zonder kredietkaart) en 45,80 euro (gemiddelde voor een traditioneel profiel met kredietkaart).

Via de online tool die vandaag gelanceerd wordt, kan de consument aangeven welke diensten hij juist wenst. Het gaat bijvoorbeeld om het aantal debetkaarten, het type kredietkaart, het aantal geldafhalingen bij andere banken, ... Op basis van zijn voorkeuren, krijgt de gebruiker een overzicht van de kosten van de verschillende rekeningen.

De tool wordt beheerd door de financiële toezichthouder FSMA. Belgische banken die zichtrekeningen aanbieden, moeten de kosten verbonden aan hun zichtrekeningen overmaken aan de FSMA om de tool up to date te houden. De tool bevat gegevens van 21 bankenmerken.

Een Europese richtlijn bepaalt dat iedere lidstaat van de EU een tool ter beschikking moet stellen van het publiek die toelaat de kosten van zichtrekeningen te vergelijken.

De vergelijkingstool is beschikbaar op de website https://www.wikifin.be/nl/vergelijkingstool-zichtrekeningen. Dit is de website van Wikifin, het programma inzake financiële educatie van de FSMA. Deze website stelt ook andere handige tools ter beschikking van het publiek, zoals een simulator voor spaarrekeningen, een erfenissimulator en een IMMOsimulator. Deze tools kennen een groot succes bij de Belgische consumenten.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
26 februari, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

De financiële toezichthouder FSMA heeft in opdracht van Kris Peeters een online tool ontwikkeld om prijzen van zichtrekeningen te vergelijken. 

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/online_tool_NS.jpg">