KRIS PEETERS STUURT ECONOMISCHE INSPECTIE AF OP OPEL BELGIË

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) vraagt aan de Economische Inspectie om een onderzoek te starten naar de software-updates bij Opel. Dat heeft onze redactie (BELGA) uit goede bron vernomen. Het onderzoek komt er na de onthullingen van VRT Nieuws begin deze week. Uit een onderzoek van VRT Nieuws bleek dat de uitstoot van twee Opel Zafira's fors daalde na een bezoek aan de garage. Het lijkt er dus op dat er software-updates worden uitgevoerd om zo de emissiewaarden - die voordien veel te hoog waren - te laten dalen. Minister van Consumentenzaken Peeters vroeg eerder deze week al tekst en uitleg aan de top van Opel, die alles ontkent. Volgens het bedrijf is er geen sprake van een mysterieuze update en waren de twee bewuste wagens gewoon defect. Een verhaal waar een Opel dealer, die gisteren anoniem zijn verhaal deed aan VRT Nieuws, niet veel geloof aan hecht. Volgens hem hebben de dealers eind oktober -net na het dieselgateschandaal bij concurrent Volkswagen -

opdracht gekregen om een software-update door te voeren. In tegenstelling tot anders stond er nu niet duidelijk bij vermeld waarvoor de update precies dient.

Peeters wil onderzoek

Die nieuwe verklaring zette minister Peeters aan tot actie. Hij vraagt de Economische Inspectie om een onderzoek te voeren bij General Motors Belgium - de Belgische invoerder van Opel - en een aantal dealers. In een brief benadrukt hij dat hij wil weten welke instructies Opel België heeft ontvangen vanuit Duitsland, of er inderdaad updates zijn voorzien en welke informatie de klant krijgt. Hij wil ook dat de logbestanden met gegevens over de software worden nagekeken. "Ik vraag dat voorrang wordt verleend aan dit onderzoek, zodat ik heel snel over de bevindingen kan beschikken", zo klinkt het in de brief.

Datum
22 januari, 2016
Bron
VRT Nieuws - BELGA