Kris Peeters pakt kilometerfraude bij ingevoerde wagens aan

Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters wil kilometerfraude bij ingevoerde wagens aanpakken door het systeem van car-pass uit te breiden. Hij werkt aan een wetsaanpassing in die zin.

Kris Peeters: “In ons land worden de kilometerstanden van wagens al ruim 10 jaar bijgehouden via het systeem van car-pass. Kilometerfraude wordt zo quasi onmogelijk gemaakt. Omdat op de Belgische tweedehandsmarkt ook buitenlandse wagens worden verkocht, streven we naar samenwerkingen met andere landen in de strijd tegen kilometerfraude. Sinds ruim een jaar bestaat er een succesvolle uitwisseling van kilometerstanden met Nederland. In andere landen bestaat er echter geen gelijkaardige, officiële registratie van kilometerstanden. Daarom wil ik ook beroep doen op andere bronnen. Verschillende autoconstructeurs beschikken over centrale databases waarin ze de kilometerstanden bijhouden van wagens die in hun garages worden hersteld. Door ook die gegevens op te nemen in de car-pass kunnen we kilometerfraude verder tegengaan. Daarnaast wil ik informatie over software-updates en de uitstoot opnemen in de car-pass. Zo komen kopers ook op dat vlak niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Wie particulier of professioneel een tweedehandswagen verkoopt, is in België verplicht de koper een car-pass te bezorgen. Dat document geeft de kilometerhistoriek van het voertuig weer. Zonder car-pass kan de koper aan de rechter de ontbinding van de aankoop vragen en zijn geld terugeisen. De databank met de kilometergegevens wordt aangevuld bij elke controle, herstelling of onderhoud van een wagen. De garagist is door de wet verplicht om de kilometerstanden door te geven aan de vzw Car-Pass, die de gegevens bijhoudt. Ook bij de autokeuring wordt de kilometerstand doorgegeven.

Dat het systeem werkt blijkt het uit het feit dat van de 804.053 car-pass certificaten die werden afgeleverd in 2016, er in slechts 1.795 gevallen heel waarschijnlijk sprake is van kilometerfraude.

Om kilometerfraude aan te pakken bij ingevoerde wagens, streeft ons land naar samenwerkingen met andere landen. Sinds 18 november 2016 bestaat er een

uitwisseling tussen Nederland en België van kilometergegevens van tweedehandsvoertuigen.

Niet elk land beschikt echter over een officiële registratie van kilometerstanden, zoals dat met Car-pass in België bestaat. Daarom wil minister Kris Peeters een beroep doen op andere bronnen waar gegevens over kilometerstanden uit kunnen worden gehaald. Heel wat autoconstructeurs houden de kilometerstanden bij van wagens die in hun garages worden hersteld. De wetswijziging die minister Kris Peeters voorbereidt, verplicht autofabrikanten en –invoerders om de kilometergegevens waarover ze beschikken, door te geven aan de vzw Car-Pass. De verkoper van het voertuig moet de gegevens aan een potentiele koper bezorgen, zodat die er rekening mee kan houden bij zijn beslissing.

Euronorm, uitstoot en terugroepacties

Daarnaast wil minister Kris Peeters informatie toevoegen aan de car-pass over terugroepacties die de auto gekregen heeft en over de uitstoot. Het is immers niet wettelijk verplicht voor de autobezitter om in te gaan op dergelijke acties. Het kan voor de koper van een tweedehandsvoertuig van belang zijn te weten dat dit niet is gebeurd.

Meer en meer steden voeren lage-emissiezones in waardoor het gebruik van oudere voertuigen beperkt/verboden worden in die zones. De autofiscaliteit houdt rekening met de CO2-uitstoot. Dit zijn dus stuk voor stuk belangrijke gegevens voor een koper van een tweedehandswagen.
Kris Peeters: “Op die manier zorgen we dat de koper ook op vlak van de euronorm, de uitstoot en de terugroepacties niet voor onaangename verrassingen komt te staan.”

Vlottere verwerking van gegevens

Minister Kris Peeters wil ten slotte de kwaliteit van de gegevens verbeteren die aan de vzw Car-pass worden doorgegeven. Vandaag moeten garages en centra voor technische keuring de kilometergegevens binnen de 5 werkdagen na het onderhoud of de controle doorgeven. In het ontwerp waar minister Kris Peeters aan werkt wordt voorzien dat de gegevens moeten worden overgemaakt terwijl het voertuig ter hunner beschikking is.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
15 februari, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Kris Peeters wil kilometerfraude bij ingevoerde wagens aanpakken door het systeem van car-pass uit te breiden.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/car_pass_NS.jpg">