Kris Peeters nodigt Russische voedselautoriteit uit om de kwaliteit en de veiligheid onze agrifood te inspecteren.

Van woensdag 5 juni tot vrijdag 7 neemt Vice-Eersteminister Peeters deel aan het Sint Petersburg International Economic Forum (SPIEF). Het SPIEF wordt beschouwd als het Russisch equivalent van Davos. Tijdens zijn bezoek promoot Minister Peeters België als een sterk investeringsland en ondersteunt de belangen van Belgische bedrijven in Rusland. Daarnaast heeft er een onderhoud plaats gevonden met de Russische Vicepremier Tatyana Golikova om belangrijke handelsdossiers van Belgische bedrijven en sectoren te behartigen.

Ten gronde blijven er tussen België en Rusland fundamentele meningsverschillen bestaan, in de eerste plaats over Oekraïne. De Europese sancties en Russische tegensancties blijven van kracht. Dat neemt niet weg dat Minister Peeters een dialoog met Rusland bepleit, zowel op bilateraal als EU vlak. Alleen al omwille van geschiedenis en geografie, maar ook uit economische overwegingen is die dialoog onvermijdelijk.

Een vlotte toegang tot de Russische markt is voor verschillende sectoren van zeer groot belang. Zo werd in 2018 vanuit Rusland voor 30,4 miljoen karaat diamant, met een waarde van 2,7 miljard dollar, geïmporteerd via het Antwerp Diamond Office. Ook de Belgische Farmasector is sterk aanwezig in Rusland, zowel als leverancier van medicijnen als investeerder in onderzoek en ontwikkeling.

Naast de algemene promotie van het Belgisch bedrijfsleven in Rusland zal Vice-eersteminister Kris Peeters in zijn onderhoud met vicepremier Tayana Golikova specifieke aandacht besteden aan enkele belangrijke economische dossiers:

Zo zal een betere samenwerking tussen de nationale voedselveiligheidsautoriteiten (voor België het FAVV) besproken worden. Dit moet leiden tot een betere toegang van Belgisch veevoeder- en zuivelbedrijven tot de Russische markt. De opheffing van bestaande

embargo’s zodat de algemene toegang van Belgische landbouw- en voedingsbedrijven tot EAEU-landen (Wit-Rusland, Russische Federatie, Kazakhstan, Armenië en Kirgizië) kan verbeteren staat ook op de agenda. Door dialoog moeten we kijken op welke vlakken vooruitgang geboekt kan worden.

Daarnaast zal meer duidelijkheid gevraagd worden inzake het voornemen van de Russische autoriteiten in de farmasector. Verschillende Belgische bedrijven investeren sterk in Rusland. Een stabiel investeringsklimaat is dan ook noodzakelijk voor deze bedrijven en eventuele verdere investeringen. Ook een snelle en volledige implementatie van de nieuwe regels onder de Euraziatische Economische Unie is van groot belang voor de sector.

Tot slot is de Russische Vicepremier akkoord gegaan met de start van onderhandelingen over een nieuw investeringsakkoord tussen België en Rusland. Het huidig akkoord dateert van 1989. Om Belgische bedrijven alle kansen te geven in Rusland zal een nieuw akkoord moeten worden afgesloten. Het is belangrijk om de onderhandelingen over dit akkoord zo snel mogelijk op te starten.

Er staan ook heel wat debatten, gesprekken en toespraken op het programma met onder meer Russische studenten van Higher School of Economics of Sint Petersburg, toespraak voor het International Business Association (SPIBA), panel voor et SPIEF EU-Russia samen met onder andere Peter Szijjarto, Hongaars Minister voor Buitenlandse Zaken en Handel en Nenad Popovic, Minister voor Innovatie en Digitale Ontwikkeling in Servië.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
6 juni, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

Van woensdag 5 juni tot vrijdag 7 neemt Kris Peeters deel aan het Sint Petersburg International Economic Forum (SPIEF).

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/st_petersburg_NS.jpg">