Kris Peeters en Alibaba ondertekenen samenwerkingsakkoord voor investering Luik

Vandaag ondertekenden vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters en Alibaba Group President of Global Business Angel Zhao, in aanwezigheid van premier Charles Michel, een samenwerkingsakkoord voor de investering van het Chinese e-commercebedrijf in Luik.

Kris Peeters: “De investering van Alibaba toont het potentieel van België op het vlak van e-commerce. Het bewijst dat het gunstig kader voor e-commerce dat we hebben gecreëerd, zijn vruchten afwerpt. Waar in het verleden alle grote e-commerce investeringen naar Nederland of Duitsland gingen, is dat niet meer het geval. Het is verder ook dankzij de goede samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten dat we deze belangrijke investering hebben kunnen aantrekken.”

Alibaba creëert zijn eerste Europese hub in Luik en zal daar in een eerste fase 75 miljoen EUR voor investeren, zo voorziet het samenwerkingsakkoord. Het distributiecentrum wordt gebouwd op een terrein van 22 hectare rond de luchthaven van Luik. Met de eerste fase gaan honderden nieuwe jobs gemoeid.

De aanwezigheid van Alibaba is ook een goede zaak voor de Belgische export naar China.

Daarnaast voorziet het samenwerkingsakkoord ook dat België deelneemt aan een elektronisch world trade platform (eWTP). Dat platform maakt het specifiek voor kmo’s eenvoudiger om deel te nemen aan internationale handel. Een eerste eWTP werd in China zelf uitgerold en verder wordt het systeem ook uitgebouwd in Maleisië en Rwanda. België zou het eerste Europese land worden dat met een eWTP start.

Aan het binnenhalen van de investering van Alibaba, ging een lange voorbereiding vooraf. Het Waalse agentschap voor export en buitenlandse investeringen Awex, premier Charles Michel en vicepremier Kris Peeters spanden zich samen in om het e-commercebedrijf naar België te halen.

Een aantal weken geleden sloot Alibaba een akkoord met de Antwerpse diamantsector om samen te werken rond online diamanthandel.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
5 december, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Vandaag ondertekenden Kris Peeters en Alibaba Group President of Global Business Angel Zhao, iav premier Charles Michel, een samenwerkingsakkoord 

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/alibaba1.jpg">