KRIS PEETERS BEZOEKT CENTRUM VOOR DAG- EN NACHTOPPASSEN SENIORAMA

Vandaag bracht Vice-premier en Minister van Werk Kris Peeters een bezoek aan Seniorama, een organisatie in Leuven die dag –en nachtoppas organiseert voor ouderen en langdurig zieken. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van de vrijwilligers.

Kris Peeters: “Het engagement van vrijwillige dag- en nachtoppassen is indrukwekkend. Ze nemen werk uit handen en geven mantelzorgers tijd om uit te rusten. Ze helpen ook hulpbehoevenden die geïsoleerd zijn. Het is belangrijk voor hulpbehoevenden dat ze voor een lange tijd door dezelfde persoon kunnen geholpen worden. Door het plafond dat bestaat op de kostenvergoeding van vrijwilligers, kunnen nachtoppassen echter slechts enkele maanden iemand begeleiden. Daar wordt nu een mouw aan gepast.”

Meer dan 880.000 Belgen helpen een ziek of hulpbehoevend familielid of een kennis. Dag- en nachtoppassers nemen werk uit handen van die mantelzorgers en geven hen tijd om uit te rusten. Seniorama is een van de organisaties die dag- en nachtoppas organiseert. De organisatie brengt hulpbehoevende klanten in contact met vrijwillige dag- en nachtoppassen. In 2016 werden 61 hulpbehoevenden meer dan 6.500 uur geholpen. Seniorama telt twee werknemers en wordt verder volledig gedragen door 240 vrijwilligers.

Kostenvergoeding voor nachtoppassen

Nachtoppassen hebben een bijzonder zware taak. Meermaals per week slapen zij in bij een hulpbehoevende. Daarbij moeten ze vaak meermaals per nacht opstaan om hulp te bieden. Bovendien maken ze veel kosten,

zoals verplaatsingen naar de hulpvrager en de coördinerende dienst, telefoonkosten, portkosten. Een vrijwillige nachtoppas krijgt een kostenvergoeding van gemiddeld 25 à 30 euro per nacht.

Bij die kostenvergoeding knelt vandaag het schoentje. Nachtoppassers mogen wettelijk beperkt 1.334 euro per jaar onbelast verdienen en bereiken al na een paar maanden het plafond. Als die grens bereikt is, moet een nieuwe nachtoppas worden gezocht voor de hulpbehoevende, wat emotioneel zwaar is voor hen.

In het Zomerakkoord van de federale regering is beslist om het zogenaamd semi-agoraal statuut in te voeren. Dat houdt in dat mensen die minsten vier vijfde werken of gepensioneerd zijn, tot 6.000 euro onbelast kunnen bijverdienen. De optie bestaat om de nachtoppas onder dit semi-agoraal statuut te laten vallen. De tweede piste om dit probleem structureel op te lossen, is de uitvoering van artikel 12 van de vrijwilligerswet. Dat artikel laat toe om het plafond van 1.334 euro op te trekken. Minister Peeters streeft ernaar om dit op te trekken naar 2.500 euro per jaar.

Kris Peeters: “Het komen en gaan van nachtoppassen is voor de hulpbehoevende mentaal en emotioneel zwaar. Telkens opnieuw moet er een vertrouwensband worden opgebouwd. Door het plafond van de kostenvergoeding voor nachtoppassen op te trekken, kunnen zij een hulpbehoevende langdurig begeleiden. De hulpbehoevenden kunnen dan een duurzame band kunnen opbouwen met een nachtoppas.”

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
30 augustus, 2017
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht KLIK HIER

Vandaag bracht Vice-premier en Minister van Werk Kris Peeters een bezoek aan Seniorama, een organisatie in Leuven die dag –en nachtoppas organiseert voor ouderen en langdurig zieken.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/mantelzorg4.jpg">