Dit jaar al voor € 2,2 miljoen euro aan fraude met cryptomunten gemeld

FEDERALE OVERHEID LANCEERT GROOTSCHALIGE CAMPAGNE TEGEN ONLINE FRAUDE

Snel rijk worden met cryptomunten? Of alles kwijt met corrupte munten? Een grootschalige sensibiliseringscampagne van de federale overheid moet de Belgische burger waarschuwen tegen online fraude, en specifiek tegen fraude met cryptomunten. Cryptomunten zijn virtuele munten, zoals de bitcoin. Cryptomunten zijn niet illegaal, maar er bestaat ook geen wettelijk kader voor. Gezien het gedecentraliseerd karakter, is het een materie die best op Europees (of zelfs mondiaal) niveau moet worden behandeld

"Samen met de koersen van de cryptomunten, zijn ook het aantal meldingen over fraude exponentieel gestegen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want vele gedupeerden treden niet naar voren. Daarom lanceren we nu deze campagne, gestoeld op een volkswijsheid zo oud als de straat: ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook’. Dus controleer je tegenpartij voor je iets koopt of onderneemt," aldus Kris Peeters, vice-eersteminister en minister van Consumentenzaken.

Cryptomunten: vergeet snel rijk worden

De publieke aandacht voor cryptomunten is het afgelopen jaar explosief gestegen. Investeren in cryptomunten is populair, en dat is ook mensen met slechte bedoelingen niet ontgaan. Heel wat mensen werden al opgelicht. Sinds de start van 2018 werd € 2.190.301 aan verloren bedragen gerapporteerd bij de FSMA en het Meldpunt van de FOD Economie door minstens 118 slachtoffers. In totaal ontvingen de instanties 329 klachten, vragen en rapporten over specifieke munten en 'cryptocurrency trading'-sites. En dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg. Voor meldingen van fraude geldt er, volgens onderzoek, namelijk een dark number van 96%: slechts 4% van de fraudegevallen wordt gemeld. De reële totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten bedraagt dus zo’n 130 miljoen euro.

42 websites — die allemaal minder dan een jaar geleden zijn opgestart — staan intussen officieel bekend als mogelijk frauduleus. Dit zijn websites die vanuit het buitenland opereren, daardoor kunnen de Belgische diensten ze niet laten blokkeren. In bijna alle fraudegevallen werd geld naar buitenlandse rekeningnummers overgeschreven in 12 verschillende landen, voornamelijk in Europa. De lijst van risicovolle websites kan gecheckt worden op www.temooiomwaartezijn.be.

Dat cryptomunten doorgaans anoniem en weinig gereguleerd zijn, en dat er veel geld in rondgaat, creëert een ideaal speelveld voor oplichters. Uit analyse van de meldingen bij de Economische Inspectie steken 5 fraudevormen met cryptomunten bijzonder vaak de kop op.

 •     1.    Beleggen met cryptomunten in een piramidale

    structuur of Ponzi-fraude

 •     2.    Gokken met cryptomunten in

    sportweddenschappen

 •     3.    Flipping scam (Diefstal van cryptomunten

   door te beloven ze in waarde te verdubbelen)

 •     4.    Investeringswebsites en -platformen

 •     5.   Online aankopen met cryptomunten zonder

   levering

Meer dan 8.000 meldingen over online fraude op anderhalf jaar tijd

De campagne die vandaag gelanceerd werd, is de eerste van een drieluik. Later dit jaar volgen specifieke deelcampagnes over 'beleggingsfraude' en 'vriendschapsfraude'.

Dat er nood is aan deze campagne, blijkt uit informatie van het Meldpunt van de FOD Economie. Dat ontving sinds 1 januari 2017 maar liefst 8.188 meldingen over online oplichting. De totale financiële schade bij deze meldingen bedroeg 13,6 miljoen euro. Rekening houdend met het dark number van 96% bedraagt de totaal geschatte financiële schade op jaarbasis meer dan 340 miljoen euro.

Minister Peeters: "De bedoeling van deze campagne is tweeledig. Ten eerste willen we dat dark number van 96% naar beneden halen. Hoe meer slachtoffers zich melden, hoe groter de kans dat we oplichters kunnen stoppen. Ten tweede willen we uiteraard ook dat minder mensen in de val trappen. Minder menselijke drama’s, minder sociale en economische schade. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat vele miljoenen euro’s minder in handen van criminelen terechtkomen."

Meld je eigen fraudegeval

De campagne roept slachtoffers van internetfraude op om hun verhaal te melden via www.temooiomwaartezijn.be

Zelf iets verdachts gezien, of op zoek naar meer informatie en tips? Ook dan kan je terecht om de campagnewebsite.

Hoe oplichting vermijden?

Laat je niet misleiden met volgende 4 vuistregels:

1.   Zorg dat je weet met wie je te doen hebt.

Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de tegenpartij gekend staat voor fraude.

Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.

2.   Deel nooit persoonlijke gegevens.

Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.

2.   Deel nooit persoonlijke gegevens.

Tot slot werden op 23 juni 637 kledij- en telefonieproducten met onder andere het merk Apple in beslag genomen in Molenbeek. Hun verkoopwaarde lag op 178.325 euro.

3.   Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je

gesprekspartner.

En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren. En weet: ook het feit dat je de tegenpartij ontmoet hebt in levenden lijve is geen garantie dat je niet opgelicht wordt.

4.   Wees op je hoede voor (beloftes van)

buitensporige winst.

Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
5 juni, 2018
Bron
Kabinet Peeters
FOD Economie
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Federale Overheid lanceert grootschalige campagne tegen Online Fraude

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/HEADER%20NIEUWSBRIEF%201_NLkopie.png">