Car-pass moet al tijdens het te koop aanbieden van een wagen aan de klant getoond worden

Vanaf vandaag wordt de car-pass uitgebreid met informatie over de euronorm en de uitstoot van de wagen. Bovendien zullen professionele verkopers alle informatie van de car-pass al bij de tekoopaanbieding ter beschikking moeten stellen van klanten.

Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters: “Het is als koper belangrijk om te weten wat de euronorm en de uitstoot is van een wagen, zeker gezien de opkomst van lage-emissiezones. Vanaf vandaag zullen die gegevens voorkomen op de car-pass die bij de verkoop van een tweedehandsvoertuig wordt afgeleverd. Professionele verkopers moeten bovendien al tijdens het te koop aanbieden van een wagen, de kilometerstanden en andere gegevens van de car-pass tonen aan de klant. We geven consumenten op die manier nog meer zekerheid dat de tweedehandswagen die ze willen aankopen, geen kat in een zak is.”

Wie particulier of professioneel een tweedehandswagen verkoopt, is in België verplicht de koper een car-pass te bezorgen op het ogenblik van de verkoop. Dat document geeft de kilometerhistoriek van het voertuig weer. Zonder car-pass kan de koper aan de rechter de ontbinding van de aankoop vragen en zijn geld terugeisen. De databank met de kilometergegevens wordt aangevuld bij elke controle, herstelling of onderhoud van een wagen. De garagist is door de wet verplicht om de kilometerstanden door te geven aan de vzw Car-Pass, die de gegevens bijhoudt. Ook bij de autokeuring wordt de kilometerstand doorgegeven.

De car-pass bestaat al ruim 10 jaar en heeft ervoor gezorgd dat kilometerfraude bij de verkoop van binnenlandse tweedehandswagens nagenoeg verdwenen is. Vorig jaar hervormde minister Peeters de Car-Pass, om kilometerfraude bij ingevoerde wagens aan te pakken en om consumenten meer relevante info over het voertuig te bezorgen. Een deel van die hervorming treedt vandaag in werking.

Vanaf vandaag zal de car-pass naast de kilometerstanden, een aantal nuttige inlichtingen over de wagen bevatten (voorbeeld onderaan persbericht).

Het gaat om zaken die een invloed hebben op de waarde en relevant zijn voor de koper:

  *     de euronorm: de norm voor emissiebeperking waar het voertuig aan voldoet

  *     de CO2-uitstoot

  *     of het voertuig na een ongeval eerst nog een technische keuring moet ondergaan voor het terug in het verkeer mag worden gebracht

Meer en meer steden voeren lage-emissiezones in waardoor het gebruik van oudere voertuigen beperkt/verboden worden in die zones. Bovendien houdt autofiscaliteit rekening met de CO2-uitstoot. De uitstoot en euronorm zijn daarom belangrijke gegevens voor een koper van een tweedehandswagen..

Wanneer een voertuig betrokken is geweest bij een ongeval en een auto-expert tussenkomt, moet hij bepalen hoe ernstig de schade is. Indien nodig kan hij aangeven dat het voertuig pas na een speciale keuring na ongeval terug in het verkeer mag worden gebracht. In de toekomst zal hij de vzw Car-Pass daarvan op de hoogte moeten brengen. Een voertuig kan namelijk verkocht worden zonder technische keuring. Wanneer er eerst een keuring na ongeval moet zijn en de koper daarvan niet op de hoogte is, kan dit belangrijke financiële consequenties voor hem hebben. Het is dus belangrijk voor de potentiele koper om dit te weten.

Informatie vóór verkoop

Tot nog toe moest de car-pass slechts bij de verkoop van een tweedehandswagen worden bezorgd aan de koper. Voortaan zal een kandidaat-koper de informatie uit de car-pass al tijdens de tekoopaanbieding moeten kunnen inkijken, wanneer het voertuig door een professionele autoverkoper te koop wordt aangeboden. Autohandelaren kunnen die gegevens op basis van het chassisnummer gemakkelijk opvragen bij car-pass. Die gegevens zullen ze ook beschikbaar moeten zijn, wanneer ze het voertuig via internet te koop stellen. Dit zal kunnen gebeuren door een elektronische link die de gegevens van de car-pass weergeeft.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
1 maart, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

Vanaf vandaag wordt de car-pass uitgebreid met informatie over de euronorm en de uitstoot van de wagen.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/facebook.png">