Brexit Impact Scan al meer dan 17.000 keer gebruikt

Sinds de lancering op 18 september, werd de Brexit Impact Scan al 17.557 keer gebruikt. Met de online tool kunnen bedrijven aan de hand van een uitgebreide vragenlijst een analyse op maat krijgen over de impact van een eventuele ‘no deal’-brexit.

Vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters: “De onvoorspelbare uitkomst van de brexit zorgt voor onzekerheid bij bedrijven. Zeker kleine bedrijven beschikken maar over beperkte middelen om zich voor te bereiden. Daarom hebben we in september een online impact scan gelanceerd om bedrijven te helpen om de gevolgen van een brexit zonder akkoord na te gaan. Die impact scan is een groot succes en werd ondertussen al 17.557 keer gebruikt. De tool kadert in een pakket van maatregelen die we aan bedrijven aanbieden in het kader van de brexit. Via roadshows sensibiliseren we bedrijven in verschillende sectoren. En we hebben ervoor gezorgd dat Belgische bedrijven met Britse werknemers, zeker kunnen zijn dat hun werknemers ook na een harde brexit in ons land kunnen blijven werken.”

Een ‘no deal’ brexit heeft significante gevolgen voor onze economie en onze bedrijven. België neemt ongeveer 10% van de Europese uitvoer naar het VK voor zijn rekening en is dus één van de landen die het hardst getroffen kunnen worden.

In september vorig jaar lanceerde minister Peeters daarom de ‘Brexit impact scan’. Met deze online tool kunnen bedrijven aan de hand van een uitgebreide vragenlijst een analyse op maat krijgen. Op die manier

zullen ze kunnen inschatten welke gevolgen zij kunnen ondervinden van een ‘no deal’-brexit en wat ze kunnen doen om de impact te beperken. Daarvoor worden de bedrijven doorverwezen naar de relevante informatie van de verschillende federale overheidsdiensten en van de regio’s. De tool is vrij raadpleegbaar via brexit.belgie.be. De Nederlandstalige versie werd sinds september al 12.141 keer geraadpleegd, de Franstalige versie al 4.928 keer.

Roadshows

Naast de impact scan, werden de afgelopen maanden al meer dan twintig roadshows georganiseerd om bedrijven te sensibiliseren. De FOD Economie staat in voor de organisatie en werkt samen met de Kamers van Koophandel en beroepsfederaties. Bedrijven hadden vooral vragen over normalisatie (gaat het VK andere normen hanteren?), douaneprocedures, brevetten en octrooien, en wat de gevolgen zijn voor lopende contracten. Ook het aspect van de devaluatie van de pond kwam vaak terug.

Tot slot zorgde minister Peeters er eerder deze maand voor dat Britten die in ons land werken, dat ook kunnen blijven doen na een eventuele ‘no deal’ brexit. In 2017 verbleven ongeveer 21.000 Britten in ons land. Het KB van minister Peeters zorgt ervoor dat die Britten en hun gezinsleden, tot eind 2020 in ons land zullen kunnen blijven werken. De regeling biedt zekerheid aan zowel Britse werknemers in ons land als aan de bedrijven die hen tewerkstellen.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
18 februari, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

Sinds de lancering op 18 september, werd de Brexit Impact Scan al 17.557 keer gebruikt.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/shutterstock_450841309.jpg">