Belgische export stijgt ondanks moeilijk internationaal klimaat

Het Belgische handelsoverschot steeg in juli voor de derde maand op rij, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor nationale rekeningen en de Nationale Bank.

Vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters: “We zijn op de goede weg. Met de taxshift, het wegwerken van de loonhandicap en de hervorming van de vennootschapsbelasting, hebben we bedrijven extra zuurstof gegeven om hun activiteiten te ontwikkelen. We zien vandaag dat ze er in een uitdagend internationaal klimaat toch in slagen om hun uitvoer te verhogen.”

Staatssecretaris voor buitenlandse handel Pieter De Crem: “Een stijging van de Belgische export ondanks de fors toegenomen onzekerheid op de globale markt is in de eerste plaats aan onze bedrijven zelf te danken, maar toont ook aan dat we de juiste focus leggen in ons beleid. Een focus die zich niet enkel toelegt op het onderhouden van sterke banden met belangrijke historische handelspartners als de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Maar ook op het promoten van vrijhandel en het versterken van onze banden met andere partners wereldwijd. Recente vrijhandelsakkoorden met Canada en Japan creëren vele mogelijkheden, en onze economische missies openen nieuwe deuren voor onze bedrijven in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Deze diversificatie zorgt ervoor dat onze open economie opgewassen is tegen een toenemend Amerikaans protectionisme of een nakend Brits vertrek uit de EU.”

In de maand juli steeg de waarde van de Belgische uitvoer met 6,2 procent tegenover juli vorig jaar. De invoer nam met 4,4 procent toe. De handelsbalans kende in juli een overschot van 0,6 miljard euro, tegenover 0,1 miljard een jaar eerder.

Ondanks de groeivertraging tijdens het eerste kwartaal, trekt de Belgische handel verder aan. Na een handelstekort tijdens de eerste maanden van het jaar, heeft ons land sinds april opnieuw een handelsoverschot. Dat overschot gaat bovendien in stijgende lijn.

Turkije en de VS

Opvallend is dat Turkije (+28,1 procent) en de Verenigde Staten (+21,5 procent) tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar de grootste groeilanden waren van de Belgische export.

Kris Peeters: “Het toenemende Amerikaanse protectionisme en de koersval van de lira, vormen een risico voor de verdere groei van de Belgische handel naar de VS en Turkije. De mogelijke impact situeert zich vooral bij bedrijven die sterk afhankelijk zijn van die markten. De VS zijn goed voor iets meer dan 6 procent van onze export, Turkije voor 1,5 procent. Het is in het belang van een open economie als België, dat handelsconflicten en economische conflicten niet ontsporen. Tijdens al onze buitenlandse contacten blijven we hameren op het belang van een open economisch systeem.”

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
14 augustus, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht KLIK HIER

Het Belgische handelsoverschot steeg in juli voor de derde maand op rij.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/export1.jpg">