“Nieuwe berekening van kilo is nauwkeurig voor hoogtechnologische toepassingen”

De Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten heeft vandaag in Parijs unaniem beslist om het gewicht van een ‘kilo’ op een wiskundige formule te baseren. Die is veel nauwkeuriger dan de huidige fysieke referentiekilogram uit platina-iridium die wordt gebruikt. Ook België stemde in met de nieuwe berekening.

Kris Peeters: “Voor de consument verandert er niets. Een kilo appels in de winkel zal evenveel blijven wegen. Voor hoogtechnologische toepassingen is de nieuwe berekening wel van groot belang. De wiskundige formule, gebaseerd op de  constante van Planck uit de kwantummechanica, kan namelijk een veel hogere nauwkeurig bieden dan een fysieke referentiekilo.”

De afgelopen jaren werd duidelijk dat de fysieke referentiekilogram niet nauwkeurig genoeg was. De massa van de ultieme referentiekilogram die in Parijs

bewaard wordt, begon steeds meer te verschillen van de kilogrammen die in andere landen – waaronder twee in België – bewaard werden. Het verschil was opgelopen tot gemiddeld 50 microgram, 50 miljoensten van een gram. Dat is te veel voor hoogtechnologische toepassingen die een zeer hoge nauwkeurigheid nodig hebben.

De nieuwe rekenwijze wordt toegepast vanaf 20 mei 2019. Ze heeft ook gevolgen voor andere eenheden die gebaseerd zijn op de kilo, zoals de ampère (elektrische stroom), de kelvin (temperatuur), de mol (hoeveelheid stof), de candela (lichtsterkte). Ook die eenheden worden losgekoppeld van een fysieke referentie, en gebaseerd op de wiskundige formule.

De twee referentiekilogrammen die in België bewaard worden, verdwijnen niet. Ze zullen behouden blijven omwille van hun belangrijke metrologische en wetenschappelijke waarde.

Datum
16 november, 2018
Bron
Kabinet Peeters
De Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten heeft vandaag in Parijs unaniem beslist om het gewicht van een ‘kilo’ op een wiskundige formule te baseren.

" data-share-imageurl="http://krispeeters.be/sites/default/files/1kgweight_NS.png">